Årets gang er en artikelserie, der sætter fokus på de højtider og traditioner, vi fejrer i Danmark. I dette opslagsværk får du et overblik over højtiderne, og de forskellige elementer, ritualer og symboler de består af.
Artiklens indhold
Hvornår er det Skt. Patricks dag?
d. 17.marts
Historien om Skt. Patricks dag
Sankt Patrick er Irlands skytshelgen, og det siges at han indførte kristendommen i Irland allerede i år 432. Der opstod mange legender omkring ham – for eksempel at han brugte trekløveren til at forklare treenigheden (Faderen, Sønnen og Helligånden). Han døde d. 17.marts og dagen tilskrives derfor ham.
Det var de irske emigranter i USA der fandt på at fejre dagen med fest og farver (mest grøn, selvom Skt. Patricks oprindelige farve var blå) i 1700-tallet, og der har været Skt. Patricks parade i Boston siden 1737, og efterfølgende i andre store amerikanske byer.
Irerne har taget Skt. Patricks dag med sig, hvor end de er kommet hen. I 2005 fik København også sin egen Skt. Patricks dags march, og her, som i andre lande, spilles der blandt andet på bodhrán – en særlig irsk tromme.
Selvom det er en irsk tradition, har danskerne taget den til sig, som en perfekt mulighed for at holde en fest. Højtiden appellerer især til unge i 20’erne, der omgås i de større byers pub-kultur.
Højtidens traditioner og ritualer
Dagen er Irlands nationaldag og derfor en fejring af alt der er Irsk – som de siger “Everybody’s Irish on Saint Patricks day” – eller “St. patty’s” som den kaldes.
Symboler
“Saint Patrick Cross” – en rosét (en slags badge i stof) i med et rødt kors på. Trekløveren (the shamrock) som symboliserer forår og genfødsel. Og selvfølgelig den karakteristiske grønne farve, der går igen i alt fra tøj, til hatte og selv øllet.
Mad
Skt. Patricks dag ligger mellem fastelavn og påske, dvs. midt i fasten. Men heldigvis hæves fasten på denne dag, og du kan spises kød og drikkes alkohol.
Kødet skal dyppes i vand og kaldes “fastefisk”. En legende fortæller at Sankt Patrick kom til at spise kød under fasten. Det fortrød han med det samme, og var meget ked af det, men en engel kom og trøstede ham og sagde, at resten af kødet skulle puttes i vand. Og straks blev kødet til levende fisk, der svømmede rundt. Wupti, ingen brud på fasten.
Sange
Hvis man bare én enkelt gang har besøgt en irsk pub, har man uden tvivl hørt en af flere irske klassikere. Udover klichéerne er der kommet enormt meget godt musik ud af Irland, såsom U2, The Corrs, og The Cranberries. Hvis du tænker, “Jeg har da aldrig hørt noget irsk musik”, så tag et lyt til nogle af disse sange, og du vil helt sikkert genkende nogle af dem.
“I’m Shipping up to Boston” — Dropkick Murphys
“The Rocky Road to Dublin” — The High Kings
“I Don’t Like Mondays” — The Boomtown Rats
“Fairytale of New York” – The Pogues
Folketraditioner og overtro
Den nisselignende figur, som på engelsk hedder en “leprechaun” har ikke nogen direkte forbindelse til Sankt Patrick, og alligevel ser man dem i forbindelse med dagen især i Irland. Det siges at ideen om disse væsner kom fra de feer, som kelterne troede på, og at de vogtede over guldet forenden af regnbuen.
Det er muligvis på grund af denne overtro, at de forbindes med “held” ligesom trekløveren gør det.
Fortællinger om højtiden
“Sangen fra Havet” fra 2014 er en meget smuk børnefortælling om keltisk og irsk folketro. Og når børnene er lagt i seng, kan de voksne finde den næsten klassiske “Boondock Saints” (1999) frem
Moderne traditioner og fortolkninger
Dagen har tidligere været en mere kirkelig og højtidelig højtid, mens den i dag primært er en folkelig og festlig dag, hvor alle går i grønt, og hvor Guinness-øllet smager ekstra godt.
Kilder:
https://www.britannica.com/topic/Saint-Patricks-Day
https://www.religion.dk/viden/irske-sankt-patrick-fejres-i-trekl%C3%B8verens-farve
https://historienet.dk/samfund/religionshistorie/skt-patricks-dag