Mindemageriet

Jagten på det perfekte græskar

20.september

Oktober måned venter lige om hjørnet – min absolutte yndlingsmåned! Efteråret kan måske se lidt højtidsfattigt ud, så jeg har gravet nogle gamle danske traditioner frem, og med lidt hjælp fra amerikanerne, så er der faktisk en hel del at fejre i efteråret.

Halloween er en nytilkommen tradition, hvor vi stadig er ved at lære, hvordan vi fejrer den amerikanske importerede højtid på en “dansk måde”.

Noget vi i den grad har taget til os er at skære græskar ud, og selvom Halloween teknisk set ligger d. 31.oktober – så er græskar-udskæring blevet populært at give sig i kast med allerede i september, og i hele oktober måned, takket være vores danske efterårsferie i uge 42.

Jeg har et anstrengt forhold til græskar. Jeg synes det er skørt at en grøntsag bruges som dekoration, og jeg synes det er enormt madspild at udhule de kæmpe orange græskar, kun for at smide det i skraldespanden – fordi indholdet faktisk ikke smager særligt lækkert. Derefter står det så på foran din hoveddør og rådner i løbet af ingen tid. Rimelig fesen halloweenfejring.

At bruge græskaret som dekoration er nok i virkeligheden ikke mere skørt end at slæbe et fuldvoksent træ ind i huset og sætte glorificeret papirdimser fast på det… Men man kan fx købe poser med forskellige slags mini-græskar som bare skal ligge og pynte, og jeg aner ikke hvad de hedder. Og i flere butikker ser jeg dem være skiltet som “Pyntegræskar”.

Vi har ikke helt adopteret græskaret i Danmark endnu – selvom vi gladeligt skærer fine græskar-lanterner, så har vi ikke et navn for de græskar som man har i USA (Jack-o-lantern) – jeg har endda hørt nogen kalde det velkendte orange kæmpegræskar for et “Pumpkin græskar”…. Altså et… Græskar-græskar…

Jeg kunne godt tænke mig at gøre hele græskar-balladen lidt mere “holistisk” i år. Så det store spørgsmål er;

Findes der græskar, som smager godt, ser pæne ud og som børnene kan have det sjovt med – på en eller anden måde, der minder om at “skære græskar ud”?

Stay tuned for opdateringer i Jagten på det perfekte græskar!

Christiane

Traditions manifest

Hverdagsmagi i moderne indpakning

Hvad vil du give videre til dine børn? Vil du gerne give dem familiens traditioner og minder med på deres vej, men aner ikke hvor du skal starte henne? Svaret er ikke at tilføje mere til din to-do-liste eller at sammenligne din familie med alle de overvældende idéer på sociale medier. Vores liv fortjener ægte opmærksomhed. 

Hos Mindemageriet vil jeg gerne  inspirere dig til at

1

Skabe familiebånd

Bliv inspireret til at skabe stærke rødder og familiebånd gennem små og store traditioner og højtider, i og udenfor hjemmet

2

Skabe tid

Få gode husgeråd til at skabe tid til at fejre årstider, højtider, livets gang – og putte mere hverdagsmagi ind i dagligdagen

3

Skabe minder

Opdag, hvordan du kan gemme minde og passe på fortiden, som en ægte mindemagerske – uden at det bliver overvældende.