Årets gang er en artikelserie, der sætter fokus på de højtider og traditioner, vi fejrer i Danmark. I dette opslagsværk får du et overblik over højtiderne, og de forskellige elementer, ritualer og symboler de består af.
Det smager lidt af jul…
Mortens Aften er en af de små traditioner, der har det med at snige sig ind i familien næsten uden man opdager det. Måske startede det med en invitation fra bedsteforældre, måske med en and på middagsbordet i november engang, måske bare med duften af brunede kartofler og lyden af nogen, der sagde: “Det gør vi da altid til Mortens Aften.”
Det er en højtid uden de store dikkedarer. Bare et måltid. Et måltid, der smager lidt af jul, lidt af barndom og lidt af noget, man gerne vil give videre. Her er ikke mange forklaringer nødvendige – kun den lune gentagelse: “Vi spiser and, fordi Morten gemte sig i en gåsesti.” Og børnene griner, mens de tygger og spørger, om det virkelig kan passe.
I en tid hvor alting går stærkt, og kalenderen er fyldt, er det måske netop det enkle, der gør Mortens Aften værdifuld. Ikke fordi den er stor, men fordi den er nem at tage til sig. Den kræver ikke andet end, at vi samles om bordet.
Artiklens indhold
Hvornår er det Mortens aften?
Det er Mortens aften d. 10.november, og Mortens dag d. 11.november
Historien om Mortens aften
Morten hed i virkeligheden Martin – og i 300-tallet var han biskop af Tours, en by i Loire-dalen i Frankrig. D. 11.november er datoen for hans begravelse.
Martin gjorde ikke meget væsen af sig – han blev munk og forfulgt i sit hjemland Ungarn, så han flugtede til Gallien, hvor rygtet om den fromme munk spredte sig til Tours. Borgerne i Tours ville vælge ham som biskop. Det ønskede Martin ikke, og borgerne må jo ligefrem have jagtet ham, for han måtte gemme sig i en gåsesti.
Desværre skræppede gæssene op og afslørede Martin, som måtte påtage sig hvervet som biskop. Den ellers så rolige munk – og biskop – bestemte efter den hændelse, at alle hustande skulle slagte og spise mindst én gås på denne dag hvert år.
Historien kom til Danmark i 1616 – og her faldt den ganske heldigt sammen med slagtesæsonen for gæs. Det var meget eksklusivt at spise gæs, og det har også været en stor fugl (op til 6 kg.) til en lille familie, så derfor blev den skiftet ud med en and.
Højtidens traditioner
I Danmark fejrer vi ikke længere Martin, som helgen. Men mange restauranter har særlige Mortens Aften menuer. Og det er en fast tradition i mange familier at starte julemads-sæsonen med and og jule-tilbehør. Så selvom der er tale om en lille tradition, der nemt kan gå i glemmebogen, er det også en fin start på julens forberedelser.
I Tyskland og Frankrig fejres dagen ofte med optog. Disse lande har lange, stolte vintraditioner – og Martin var netop beskytter af vin. I Tyskland er det især en kendt og populær tradition at gå lanterneoptog
Symboler
Gæs og ænder – og lanterner.
Mad
And med juletilbehør. Flere restauranter inviterer til særlige Mortens Aften arrangementer.
Sange
–
Folketraditioner og overtro
–
Fortællinger om højtiden
–
Moderne traditioner og fortolkninger
Børnehaver og institutioner med tyske rødder, som vores Rudolf Steiner institutioner, fejrer i dag fortsat Morten med lanterneoptog og danske udgaver af tyske sange, noget som nogle kirker har kopieret.
Børnene laver deres egen lanterne, og om aftenen mødes man i skoven og går tur med sin lanterne, mens man synger ”Her går jeg med min lanterne, her går min lanterne med mig”. Det kan være at Morten Vægter hører sangen og kommer forbi med sin sæk fuld af sol, måne og stjerne kager, som hans kone har bagt.
At Morten Bisp blev til Morten Vægter skyldes efter sigende, at han var et lys blandt folket – og en vægter er ham der tænder lys i gaderne, når det bliver mørkt.
Kilder
https://www.kristendom.dk/indf%C3%B8ring/derfor-fejrer-vi-mortensaften
https://www.kristendom.dk/indf%C3%B8ring/10-ting-vide-om-morten-ham-med-mortensaften
https://www.kristeligt-dagblad.dk/liv-sans/derfor-er-mortensaften-saa-lille-en-tradition-i-danmark




