Mindemageriet

Pinse

28.maj

Årets gang er en artikelserie, der sætter fokus på de højtider og traditioner, vi fejrer i Danmark. I dette opslagsværk får du et overblik over højtiderne, og de forskellige elementer, ritualer og symboler de består af. 

Artiklens indhold

Hvornår er det Pinse?

50 dage efter påske

Historien om Pinse

Pinse er en fordanskning af det græske pentekosté, der betyder ”den halvtredsindstyvende” (dag efter påske). Kristendommen har arvet pinsen fra jødedommen, og for kristendommen er det den højtid, hvor man mindes, at helligånden kom tilbage til Jesus’ disciple, ligesom han havde lovet dem ved Kristi himmelfart. Da Helligånden blev troen på kristendommen også skabt, og kirken fejrer derfor dagens betydning; Kirkens og troens fødselsdag.

Dagen stammer fra jødedommen, og i dag fejrer jøderne fortsat shavout, dagen hvor Moses fik de ti bud af Gud.

Engang havde alle mennesker talt det samme sprog, og havde forsøgt at bygge Babelstårnet, for at nå himlen. Det straffede Gud med at give alle folkeslag forskellige sprog, så de ikke kunne forstå hinanden og dermed ikke bygge tårnet. Da Helligånden kom tilbage, fik menneskene igen evnen til at kommunikere med hinanden – gennem Gud – og dermed sprede det kristne budskab.

Højtidens traditioner

Der er kun ganske få folkelige traditioner forbundet med pinsen. Fra midten af 1800-tallet kender man ”at se pinsesolen danse”. Traditionen gik ud på, at man skulle se morgensolen, enten ved at stå meget tidligt op eller ved at feste igennem hele natten. Andre traditioner fra samme periode var at tage på pinseskovtur i sit nye tøj – sit ”pinsesnit”. Mange benyttede skovturen til at plukke bøgegrene, og bringe hjem. Det er en skik, der kan minde lidt om bondesamfundets “sommer-i-by” -tradition: at tage sommeren med sig hjem.

Symboler

Fisk, Pinsefuglen (den hvide due, som symboliserer Helligånden). Selvom vi forbinder farven rød med jul, så er det den røde farve, der symboliserer Helligånden i kirken.

Mad

En driftig biskop fik i et samarbejde med Foreningen Fiskebranchen i 1999 startet traditionen for ”Årets Pinsefisk”- en kampagne der kostede en sum i millionklassen. Valget af fisk er naturligt, da fisken er et ældgammelt kristent symbol. Hvert år kåres årets fisk, som markedsføres hos fiskehandlerne. Målet har selvfølgelig været – og er stadig – for Fiskebranchen at tjene penge på salg af fisk.

Men hvorfor gik kirken med ind i et kommercielt samarbejde? Vi ved, at når en højtid indeholder særlige aktiviteter, mad eller symboler – og gerne alle tre ting på én gang – så husker vi dem og holder dem i hævd. Traditioner holdes i live, når de giver mening for os. Og de giver især mening, når vi kan gøre noget sammen i fællesskab – som for eksempel at snakke om årets pinsefisk, købe fisk og nyde et måltid i fællesskab med familie eller venner.

Sange

De sange, man synger i kirken til pinse, er næsten alle udformet som bønner til Helligånden.

Folketraditioner og overtro

Fortællinger om højtiden

Moderne traditioner og fortolkninger

Dagen bruges af mange til konfirmationer.

I nogle Waldorf-inspirerede børnehaver og skoler er pinsen, en højtid, der bliver fejret. Børnene laver pinsefugle som de sætter snor i og sætter på snittede pinde. Fuglene tages med på flyvetur, når børnene går tur i skoven.

Kilder

https://www.kristendom.dk/pinse/pinsesalmer-er-bnner-til-hellignden
https://www.religion.dk/kristendom/pinse
https://natmus.dk/historisk-viden/temaer/fester-og-traditioner/pinse/

Christiane

Traditions manifest

Hverdagsmagi i moderne indpakning

Hvad vil du give videre til dine børn? Vil du gerne give dem familiens traditioner og minder med på deres vej, men aner ikke hvor du skal starte henne? Svaret er ikke at tilføje mere til din to-do-liste eller at sammenligne din familie med alle de overvældende idéer på sociale medier. Vores liv fortjener ægte opmærksomhed. 

Hos Mindemageriet vil jeg gerne  inspirere dig til at

1

Skabe familiebånd

Bliv inspireret til at skabe stærke rødder og familiebånd gennem små og store traditioner og højtider, i og udenfor hjemmet

2

Skabe tid

Få gode husgeråd til at skabe tid til at fejre årstider, højtider, livets gang – og putte mere hverdagsmagi ind i dagligdagen

3

Skabe minder

Opdag, hvordan du kan gemme minde og passe på fortiden, som en ægte mindemagerske – uden at det bliver overvældende.