Mindemageriet

Hvornår starter julen?

10.november

Hvornår “må” man gå igang med at jule?

Ser man på butikkerne, kan det føles som om julen starter tidligere og tidligere. Julen blev ikke rigtig fejret udendørs før 1900-tallet, men fra 1920’erne begyndte butikkerne at udsmykker deres vinduer og udstillinger i december måned, selvfølgelig for at tiltrække kunder. I takt med at flere mennesker fik større rådighedsbeløb, steg julehandlen og dermed også konkurrencen om at kunne tiltrække kunderne. Og det er nok også derfor at den starter tidligere og tidligere i butikkerne. Vi kan synes, hvad vi vil, men så længe der er forbrugere der skubber efterspørgslen, vil der være butikker der leverer. Endda allerede i august.

Spørger man kirken, starter kirkeåret ved advent, som er nedtællingen til at Jesus bliver født. Her starter julen altså 1.søndag i advent, som ofte starter før december.

I TV starter julen med julekalender 1.december, og herefter et afsnit om dagen, hver aften indtil juleaften. 1.december er også dagen, hvor børn og barnlige sjæle åbner den første låge i den pap-kalender, som hører til TV-julekalenderen.

I USA er der tradition for at Thanksgiving dag d. 24.november kickstarter julesæsonen, og især efter at Black friday er blevet en fast – og populær – del af november-kalenderen og lægger op til at sætte juleshoppingen igang.

Hvornår man må starte med at pynte op, er nok noget man er nødt til at afklare med sin partner. Nogen (herunder mig selv) har intet filter når det kommer til jul, og andre mener, pynten først skal op så tæt på juleaften som muligt. Jeg synes dog, der er mange gode grunde til at pynte op tidligt. Julen skal nydes i fulde drag, så meget som muligt. Og undersøgelser har faktisk vist at man bliver lykkeligere af at pynte op (det vidste vi jo godt, os jule-elskere).

I Danmark falder den sidste højtid før julen i første halvdel af november. Mortens aften fejrer vi d. 10.november, og herefter er der 20 dages november før vi når til julemåneden. Det synes jeg er en meget fornuftig anledning til at starte julen.

Christiane

Traditions manifest

Hverdagsmagi i moderne indpakning

Hvad vil du give videre til dine børn? Vil du gerne give dem familiens traditioner og minder med på deres vej, men aner ikke hvor du skal starte henne? Svaret er ikke at tilføje mere til din to-do-liste eller at sammenligne din familie med alle de overvældende idéer på sociale medier. Vores liv fortjener ægte opmærksomhed. 

Hos Mindemageriet vil jeg gerne  inspirere dig til at

1

Skabe familiebånd

Bliv inspireret til at skabe stærke rødder og familiebånd gennem små og store traditioner og højtider, i og udenfor hjemmet

2

Skabe tid

Få gode husgeråd til at skabe tid til at fejre årstider, højtider, livets gang – og putte mere hverdagsmagi ind i dagligdagen

3

Skabe minder

Opdag, hvordan du kan gemme minde og passe på fortiden, som en ægte mindemagerske – uden at det bliver overvældende.