Sankt Hans

23.juni

Årets gang er en artikelserie, der sætter fokus på de højtider og traditioner, vi fejrer i Danmark. I dette opslagsværk får du et overblik over højtiderne, og de forskellige elementer, ritualer og symboler de består af. 

Artiklens indhold

Hvornår er det Sankt Hans

Det er Sankt Hans d. 24.juni, og det fejres med Sankt Hans aften d. 23.juni.

Historien om Sankt Hans

Sankt Hans har som mange andre af vores traditioner, både en hedensk og en kristen side. 

Den kristne side handler om at fejre Johannes Døberen – fordi han blev født d. 24.juni – og fordi det var ham, der døbte Jesus. Det er en af de ældste kristne højtider, som er kendt helt tilbage fra 400-tallet, og der tændes et bål som symbol på at Johannes Døberen var ham, der udpegede Jesus. 

På den måde fik man velsignet de hedenske bål, der er kendt fra før 400-tallet – i den katolske lære bliver bålet rent faktisk velsignet inden afbrænding. Det lykkedes dog ikke helt den kristne tro at overtage Sankt Hans. 

For Sankt Hans har altså også en hedensk og folkelig side. Bålfejringer kendes især fra lande på den nordlige halvkugle, hvor vi lever et halvt år i mørke og et halvt år i lys. Sankt Hans ligger mistænkeligt tæt på Midsommer og årets lyseste dag d. 21.juni – ligesom Jul ligger påfaldende tæt på den hedenske Jól, som blev fejret på årets mørkeste dag d. 21.juni. 

I 1920’erne begyndte der at dukke hekse op på Sankt Hans bålene i Kalundborg området. 

Højtidens traditioner og ritualer 

Afbrænding af et bål er centrum i højtidens traditioner og ritualer. 

I hedensk tid blev bålet tændt for at høje hekse, trolde og “det onde” væk. 

Symboler

Bål, hekse, 

Mad

Grillmad, bålmad, især snobrød. 

Sange

Midsommervisen er skrevet af Holger Drachman i 1885 til skuespillet “Der var engang” (som handler om kvindens rette opdragelse til hustru), der blev opført første gang på Det Kgl. Teater i 1887.  Sangen har ikke rigtig noget med selve handlingen i stykket at gøre, og den lever derfor sit selvstændige liv som vores alle sammens midsommervise. 

Visen blev i 1980 taget under kærlig – og rytmisk – behandling af Shu-bi-dua, og det gav os den folkelige udgave, som er lidt nemmere at komme igennem. 

Folketraditioner og overtro

At Sankt Hans er en solid folketradition kan vi ses i både digte, skuespil og P. S. Krøyers maleri fra 1906 “Sankt Hansblus på Skagen Strand“.

Bålet er kendt helt tilbage fra 400-tallet, og er stadig en tradition, der betyder meget for danskere. Vi holder øje med vejret op til Sankt Hans – for det må helst ikke regne. På den anden side må det helst heller ikke have været for tørt vejr, så vi risikerer et afbrændingsforbud som i 2018 og 2023.   

I folketroen er der ofte knyttet forskellige varsler til højtiderne. Til Sankt Hans var der især kærestevarsler – måske efter forårets flirterier – der var spændende. Unge piger kunne hælde vand fra en hellig kilde i en spand og se sin kommende mand i vandet. Eller sove med blomster under hovedpuden og drømme om ham. 

Der findes også lokale folketraditioner, såsom Sankt Hans Koen fra Vendsyssel, som blev pyntet for at holde det onde væk – en tradition der kendes første gang i 1737!

Fortællinger om højtiden

Moderne traditioner og fortolkninger
  •  

Kilder

https://skagenskunstmuseer.dk/vaerker/sankt-hansblus-paa-skagen-strand/
https://www.kristendom.dk/indf%C3%B8ring/derfor-br%C3%A6nder-vi-b%C3%A5l-til-sankt-hans
https://www.religion.dk/kristendom/sankthans
https://hojskolesangbogen.dk/om-sangbogen/historier-om-sangene/m-n/midsommervise
https://natmus.dk/historisk-viden/temaer/fester-og-traditioner/sankt-hans/

Christiane

Traditions manifest

Hverdagsmagi i moderne indpakning

Hvad vil du give videre til dine børn? Vil du gerne give dem familiens traditioner og minder med på deres vej, men aner ikke hvor du skal starte henne? Svaret er ikke at tilføje mere til din to-do-liste eller at sammenligne din familie med alle de overvældende idéer på sociale medier. Vores liv fortjener ægte opmærksomhed. 

Hos Mindemageriet vil jeg gerne  inspirere dig til at

1

Skabe familiebånd

Bliv inspireret til at skabe stærke rødder og familiebånd gennem små og store traditioner og højtider, i og udenfor hjemmet

2

Skabe tid

Få gode husgeråd til at skabe tid til at fejre årstider, højtider, livets gang – og putte mere hverdagsmagi ind i dagligdagen

3

Skabe minder

Opdag, hvordan du kan gemme minde og passe på fortiden, som en ægte mindemagerske – uden at det bliver overvældende.