Årets gang er en artikelserie, der sætter fokus på de højtider og traditioner, vi fejrer i Danmark. I dette opslagsværk får du et overblik over højtiderne, og de forskellige elementer, ritualer og symboler de består af.
Artiklens indhold
Hvornår er det Mors dag?
I Danmark er det altid Mors Dag den 2. søndag i maj. Sådan har det været siden 1929, da dagen blev markeret første gang. Det er samme dag, man fejrer Mors Dag i USA, mens vores nabolande Sverige og Norge fejrer det på andre dage.
Historien om Mors dag
Mors dag er i kernen en amerikansk højtid – men det er ikke en kommercielt opfundet begivenhed. I stedet er dagen startet som mindehøjtidelighed for moderen til Anna Jarvis i 1907, og allerede året efter blev det en højtidelighed til ære for alle mødre og for deres gerninger for familien. Den amerikanske præsident udråbte dagen til helligdag i 1914.
Den første gang Mors Dag blev markeret i Danmark var søndag den 12. maj 1929, på en blomsterudstilling i Forum i København. En dansk mand, og tidligere soldat, lærte skikken at kende under en rejse til USA. Han tog højtiden med hjem til Danmark, og via en dansk-amerikansk soldaterforening stiftede man ‘Kommiteen for Moders Dag” der samlede penge ind til velgørende organisationer.
Højtidens traditioner
Mor får blomster af familiens øvrige medlemmer, både børn og partner.
Symboler
Anna Jarvis besluttede også, at den hvide nellike skulle være Mors Dags særlige blomst. Den hvide nellike symboliserer nogle af moderskabets smukke dyder som trofasthed, barmhjertighed og kærlighed – hvis man spørger Jarvis.
Mad
Der er ikke nogle særlige madtraditioner knyttet til Mors dag, men det er selvfølgelig oplagt at lave mors livret.
Sange
–
Folketraditioner og overtro
–
Fortællinger om højtiden
–
Moderne traditioner og fortolkninger
–
Kilder:
https://natmus.dk/historisk-viden/temaer/fester-og-traditioner/mors-dag/starten-paa-mors-dag/
https://interflora.dk/mors-dag