Hvornår “må” man gå igang med at jule?
Ser man på butikkerne, kan det føles som om julen starter tidligere og tidligere. Julen blev ikke rigtig fejret udendørs før 1900-tallet, men fra 1920’erne begyndte butikkerne at udsmykker deres vinduer og udstillinger i december måned, selvfølgelig for at tiltrække kunder. I takt med at flere mennesker fik større rådighedsbeløb, steg julehandlen og dermed også konkurrencen om at kunne tiltrække kunderne. Og det er nok også derfor at den starter tidligere og tidligere i butikkerne. Vi kan synes, hvad vi vil, men så længe der er forbrugere der skubber efterspørgslen, vil der være butikker der leverer. Endda allerede i august.
Spørger man kirken, starter kirkeåret ved advent, som er nedtællingen til at Jesus bliver født. Her starter julen altså 1.søndag i advent, som ofte starter før december.
I TV starter julen med julekalender 1.december, og herefter et afsnit om dagen, hver aften indtil juleaften. 1.december er også dagen, hvor børn og barnlige sjæle åbner den første låge i den pap-kalender, som hører til TV-julekalenderen.
I USA er der tradition for at Thanksgiving dag d. 24.november kickstarter julesæsonen, og især efter at Black friday er blevet en fast – og populær – del af november-kalenderen og lægger op til at sætte juleshoppingen igang.
Hvornår man må starte med at pynte op, er nok noget man er nødt til at afklare med sin partner. Nogen (herunder mig selv) har intet filter når det kommer til jul, og andre mener, pynten først skal op så tæt på juleaften som muligt. Jeg synes dog, der er mange gode grunde til at pynte op tidligt. Julen skal nydes i fulde drag, så meget som muligt. Og undersøgelser har faktisk vist at man bliver lykkeligere af at pynte op (det vidste vi jo godt, os jule-elskere).
I Danmark falder den sidste højtid før julen i første halvdel af november. Mortens aften fejrer vi d. 10.november, og herefter er der 20 dages november før vi når til julemåneden. Det synes jeg er en meget fornuftig anledning til at starte julen.