Valborg Aften

30.april

Årets gang er en artikelserie, der sætter fokus på de højtider og traditioner, vi fejrer i Danmark. I dette opslagsværk får du et overblik over højtiderne, og de forskellige elementer, ritualer og symboler de består af. 

Artiklens indhold

Hvornår er det Valborg aften?

d. 30.april

Historien om Valborg aften

Navnet Valborg er en fordanskning af Walburga – navnet på en ung, engelsk nonne,  i det 7.århundrede. Hun døde d. 25.februar 779 på et tysk kloster  – og blev helgenkåret af den katolske kirke d. 1.maj 870 – Valborg dag – hun havde i følge folketroen kraft til at beskytte mod trolddom og forhekselse, og var for tyskerne også beskytter af markens afgrøder. 

Det er endnu et eksempel på, hvordan kirken placerer helligdag, der helt tilfældigt falder sammen med en hedensk tradition, som markerede overgangen fra vinter til sommer. Som vi kan se på nutiden, lykkes det ikke kirken at fordrive de hedenske skikke, hvilket gør nutidens højtider til en spøjs blanding af kristendom, hedenskab, folklore og moderne folkefest. Det er hedenske skikke, der har fået en omgang kristen fernis.

Valborg aften og natten mellem d. 30.april og 1.maj, er en tysk tradition, hvor heksene flyver til Bloksbjerg (Brocken), for at feste og vente på Djævlen. 

Og den historie kender vi jo godt – men fra Sankt Hans. Og der var da også engang, hvor vi i Danmark fejrede Valborgs aften, men det er langsomt blevet til, at vi holder bål-fest til Sankt Hans d. 23.juni 

Højtidens traditioner og ritualer

Bålet skal tændes for at skærme os mod onde ånder, og Valborg-bålet skal tændes med “vild ild” – den metode, hvor to stykker træ gnides mod hinanden, til der opstår varme, der kan antænde. 

Valborgaften faldt sammen med at dyrene skulle på græs, og derfor var det smart at tænde et bål for at jage onde væsner væk, og dermed beskytte dyrene. 

Symboler

Bål, hekse, forårsviser

Mad

Som ved flere af vores folkefester er der ikke en særlig ret tilknyttet højtiden, men der har gennem alle tider været serveret god mad ved gilder.

Sange

I Sverige er der en gammel tradition for at synge “Vårsang”. Traditionen stammer fra de store universitetsbyer, hvor studenterkor sang foråret (Våren) ind. 

Ligesom vi kender det fra Sankt Hans, sender de nationale tv-kanaler fra forskellige Valborg-arrangementer, men her synger korene en hel koncert, og det er meget imponerende. Bemærk, at de studerende har samme “hue” på, som vores nyudsprungne gymnasiale studenter har om sommeren. Huen blev et symbol på lærdom i 1860’erne og blev tidligere båret under hele uddannelsen, indtil kandidatfaget var bestået. 

Folketraditioner og overtro

Flere steder kaldes Valborg aften for “heksenatten”. Heksenes mødested var ifølge folkemyterne netop Bloksbjerg, Nordtysklands højeste bjerg. Før vi tog den tyske version til os, troede vi i Danmark at heksene fløj til Troms Kirke i Norge. 

Der var heksedukker på Valborgsbålet fra slutning af 1800-tallet, men heksen kom først på Sankt Hans bålet i løbet af 1920’erne og 1930’erne, formentlig under indflydelse af tyske håndværkere. Dukken symboliserede det onde, og skulle brændes for dermed at få det onde til at forsvinde.

I Østjylland har der været traditioner med at uddele “gadelam” – unge mænd og kvinder fik tildelt en partner, som var deres “gadelam” og som skulle være dansepartner ved sommerens gilder. 

Fortællinger om højtiden

Moderne traditioner og fortolkninger

Valborg aften er gået i glemmebogen i Danmark, og er blevet til Sankt Hans, hvor vi fejrer aftenen med mange af de samme symboler som svenskerne fejrer Valborgsaften med.  

Kilder

https://www.nabolandskanalerne.dk/artikler/valborgsaften-den-glemte-maerkedag/
https://natmus.dk/historisk-viden/temaer/fester-og-traditioner/sankt-hans/sankt-hans-heksen/
https://www.kristendom.dk/kristendom.dk/moed-sankt-valborg
https://valborg.nu/varsanger/


Christiane

Traditions manifest

Hverdagsmagi i moderne indpakning

Hvad vil du give videre til dine børn? Vil du gerne give dem familiens traditioner og minder med på deres vej, men aner ikke hvor du skal starte henne? Svaret er ikke at tilføje mere til din to-do-liste eller at sammenligne din familie med alle de overvældende idéer på sociale medier. Vores liv fortjener ægte opmærksomhed. 

Hos Mindemageriet vil jeg gerne  inspirere dig til at

1

Skabe familiebånd

Bliv inspireret til at skabe stærke rødder og familiebånd gennem små og store traditioner og højtider, i og udenfor hjemmet

2

Skabe tid

Få gode husgeråd til at skabe tid til at fejre årstider, højtider, livets gang – og putte mere hverdagsmagi ind i dagligdagen

3

Skabe minder

Opdag, hvordan du kan gemme minde og passe på fortiden, som en ægte mindemagerske – uden at det bliver overvældende.