Mindemageriet

mød

Mindemageren

Christiane

Jeg har været en nostalgi-nørd og traditions-elsker, så længe jeg kan huske. Jeg har altid været interesseret i, hvordan traditioner og nostalgi påvirker os mennesker  – og især, hvorfor vores hjerner ELSKER traditioner og nostalgi – og hvordan vi faktisk kan få et mentalt rigere, roligere og rarere liv ved at svælge lidt i fortiden og drømme om “de gode gamle dage”.

For traditioner kan berige os på mange niveuaer. I det helt store billede, er traditioner for et samfund, hvad hukommelse er for individet.

På det nære plan – et emne, der virkelig har mit hjerte og min passion – kan traditioner give os en større tilknytning til vores familie og bekendtskaber, og styrke følelsen af at være en del af et fællesskab. Højtider og traditioner er et naturligt knudepunkt i familien og et mødested på tværs af generationer. Når vi deler traditioner og højtider, deler vi også minder – og at dele minder er at række hænderne ud efter hinanden og sige “Vi to stod engang det samme sted i livet – og nu står vi her igen”. Det minder os om, at vi alle er mennesker og vi alle er forbundne. 

Når jeg ikke skriver om traditioner og nostalgi, eller er i gang med at pynte op til den næste højtid, passer jeg på mit hjem, som jeg deler med min mand Jonatan (ligesom ham fra Brødrene Løvehjerte) og vores to børn

marcos-paulo-prado-tcyW6Im5Uug-unsplash

historien

Om Mindemageriet

darya-kraplak-d34DtRp1bqo-unsplash

Der var engang...

…en lille pige, der var overbevist om, at hun var sat i verden for mindst én af tre grunde:

1.  At gifte sig med den næste julemand og blive Julemor, og fejre julens budskab hver dag året rundt

2. At gifte sig med prinsen – eller mindst en ridder – på den hvide hest, som selv havde medbragt slot og det halve kongerige.

3. At vokse op og blive sin generations svar på Emma Gad, og vide alt om traditioner og højtider både i og udenfor hjemmet….

Og så blev jeg mindemager...

Jeg kommer ud af en familie, der fortæller historie. Mange historier – og nogle gange – de samme historier igen og igen. Historierne bygger bro til de liv, der var før mig. Og giver mig en følelse af at stå på noget solidt og stabilt. Og sådan startede min interesse for familiebånd, minder og traditioner. 

Da jeg blev familiemor og tiden begyndte at løbe lige så hurtigt som børnene, genfandt jeg kærligheden til vores fælles traditioner og den arv, vi giver videre til vores børn. Den arv, der en dag bliver til de historier mine børnebørn fortæller til deres børnebørn. 

alexander-andrews-vpm9z4BLgRY-unsplash

Traditions manifest

Hverdagsmagi i moderne indpakning

Hvad vil du give videre til dine børn? Vil du gerne give dem familiens traditioner og minder med på deres vej, men aner ikke hvor du skal starte henne? Svaret er ikke at tilføje mere til din to-do-liste eller at sammenligne din familie med alle de overvældende idéer på sociale medier. Vores liv fortjener ægte opmærksomhed. 

Hos Mindemageriet vil jeg gerne  inspirere dig til at

1

Skabe familiebånd

Bliv inspireret til at skabe stærke rødder og familiebånd gennem små og store traditioner og højtider, i og udenfor hjemmet

2

Skabe tid

Få gode husgeråd til at skabe tid til at fejre årstider, højtider, livets gang – og putte mere hverdagsmagi ind i dagligdagen

3

Skabe minder

Opdag, hvordan du kan gemme minde og passe på fortiden, som en ægte mindemagerske – uden at det bliver overvældende.

traditionernes betydning

hvorfor er traditioner vigtige?

Hvor tror du, det er bedst at plante et ungt træ: på en åben mark med masser af plads eller en lysning i en gammel skov?

Man har fundet ud af, at et ungt træ vokser bedre, når det plantes i et område med ældre træer. Årsagen er, at rødderne af det unge træ er i stand til at følge stierne skabt af tidligere træer og gro dybere ned i jorden. Over tid kan rødderne på træerne faktisk vokse sammen, hvilket skaber et indviklet rodnet skjult under jorden. Det er gennem denne proces i naturen, at økosystemer transformeres og overlever. Stærke, gamle træer deler ressourcer med de nye, svage træer, så hele skoven bliver sundere.

Vores traditioner og højtider – vores fælles minder – er ligesom skovens økosystem. Vores børn vokser bedst i skyggen af os, der har været her i længere tid, og gennem udveksling af traditioner og minder, bliver vores rødder stærke – og stærke rødder har lettere ved at stå fast, når livet byder på stormvejr. 

Når vi dyrker vores traditioner og højtider, skaber vi minder. Og når vi ser tilbage på minderne, vækker det en helt særlig følelse; Nostalgi!

Ordet Nostalgi kommer af to græske ord: 

Nostos – som betyder “at vende tilbage”

Algos – som betyder “lidelse”. 

Så handler det om “lidelsen ved at vende tilbage til”? Gør nostalgi ondt? Måske. Nostalgi er en positiv følelse, men med undertoner af tab. Noget smukt og varmt er tabt for evigt, men vi kan hente det tilbage igennem det vi siger og gør – gennem vores traditioner og højtider.

Forskning har vist at det at være nostalgisk, simpelthen gør os lykkeligere. Nostalgi får os til at fokusere på det vigtige; familie, relationer, og de ritualer  og traditioner, der netop skaber grobund for disse sociale relationer. 

Her i Norden har vi nogle grundlæggende nordiske erfaringer; Vi har vores mørketid i vinterhalvåret, de lyse nætter henover sommeren – vi har vores særlige natur, tæt på havet, skoven, vores landbrug. Alt dette former vores kollektive erindringer, og det er netop dette erindingsfællesskab, som vi giver videre til de næste generationer gennem vores traditioner, ritualer og højtider. 

joanna-kosinska-B6yDtYs2IgY-unsplash

find inspiration her

Arkiv for Minder & Traditioner

Julens traditioner

Familie traditioner

Kunsten at skrive dagbog

Kunsten at gemme minder

Årets gang