Mindemageriet

Kristi Himmelfart

26.maj

Årets gang er en artikelserie, der sætter fokus på de højtider og traditioner, vi fejrer i Danmark. I dette opslagsværk får du et overblik over højtiderne, og de forskellige elementer, ritualer og symboler de består af. 

Artiklens indhold

Hvornår er det Kr. Himmelfart?

Kristi himmelfartsdag falder 40 dage efter påske og ti dage før pinse. Dagen ligger altså altid på en torsdag, tidligst 30. april og senest 3. juni.

Historien om Kristi Himmelfart

Kirken fejrer ved Kristi himmelfart, at Jesus steg til himmels 40 dage efter sin opstandelse, og dagen markerer derfor slutningen på Jesus’ jordiske liv. Inden han rejser afsted, lover han sine disciple, at han vender tilbage som helligånden i Jerusalem – og det er dét vi fejrer i Pinsen.

Kristi himmelfart blev fejret før vi fejrede Jesus fødsel til jul, fordi højtiden markerer, at kristne blev forenede omkring en tro. Nogle kilder siger, at dagen blev fejret før det 4.århundrede.

Højtidens traditioner

Der er tradition for at tage i kirke – hvis man er troende. Der er ikke mange traditioner forbundet med dagen, som lever udenfor kirken. Der er ikke nogle folkelige handlinger, såsom aktiviteter, mad eller symboler, som vi forbinder med dagen, og det gør, at den ikke står særlig stærk i vores bevidsthed.

Symboler

Mad

Sange

”Du satte dig selv i de nederstes sted” (1986) af Hans Anker Jørgensen

Folketraditioner og overtro

Man gik i skoven aftenen før Kristi himmelfart og samlede bøgegrene. Disse skulle beskytte mod hekse. En anden gammel, nordisk folketro er, at hvis man luftede sit tøj på denne dag, ville man kunne sikre det mod møl.

Fortællinger om højtiden

Moderne traditioner og fortolkninger

Dagen bruges ofte til konfirmationer, og ellers som kærkommen forlænget weekend.

I Tyskland i løbet af 1800-tallet smeltede Kristi himmelfart sammen med en dag, hvor man fejrede manddom og mænd. Hvor man tidligere delte præmier ud til den mand, der havde fået flest børn, eller lavede forskellige aktiviteter, der skulle vise ens manddom, handler dagen i dag mest om en festlig dag for mænd.

I Sverige tager man på morgen-picnic for at høre gøgen kukke.

Kilder

https://www.folkekirken.dk/aarets-hoejtider/kristi-himmelfart
https://www.kristendom.dk/kommentaren/kristi-himmelfart-viser-os-alliancen-mellem-himmel-og-jord

Christiane

flere artikler

Arkiv for Minder

Santa Lucia

Tidspunkt: d. 13.december Baggrund: Traditioner: Symboler: Mad: Sange: Historier: Folketro: Moderne traditioner og fortolkninger:

Læs mere »

historien

Om Mindemageriet

En traditionsnørd, der drømmer om at blive gift med julemanden, og bruge hver dag på at dvæle ved fortiden…

Drop Shipping

Photography

Photography

Horticulture