Mindemageriet

Valentins dag

14.februar

Årets gang er en artikelserie, der sætter fokus på de højtider og traditioner, vi fejrer i Danmark. I dette opslagsværk får du et overblik over højtiderne, og de forskellige elementer, ritualer og symboler de består af. 

Artiklens indhold

Hvornår er det Valentinsdag?

14.februar

Historien om Valentinsdag

Nogle tilskriver romerne opfindelsen af valentinsdag, andre den katolske kirke. Den mest kendte historie er nok den om paven Gelasius, der i år 498 besluttede, at d. 14. februar skulle være Skt. Valentins Dag, som en hyldest til præsten Valentin som trods forbud, fortsatte med at vie soldater og deres elskede. Han blev som følge heraf arresteret, sat i fangenskab og senere henrettet ved halshugning – netop den 14. februar.

Der findes dog mange martyrer og helgener ved navn Valentin, og den katolske kirke fjernede helligdagen i 1960’erne på grund af forvirringen.

Både Chaucer, den britiske forfatter kendt for The Canterbury Tales, og Shakespeare refererer til Valentinsdag i deres værker, og fra 1840’erne begyndte en langsom kommercialisering af dagen, som for alvor har taget fart siden 1950’erne.

Hallmark lavede i USA deres første Valentinskort i 1916 ( Og i dag købes 85% af dem af kvinder) og fra 1980’erne begyndte smykkeindustrien for alvor at markedsføre sig til par på Valentinsdag.

Højtidens traditioner og ritualer

Hvor man tidligere sendt kærestebreve til sin udkårne, er traditionerne nu mere bundet i fysiske gaver til ens partner. Røde roser, en æske chokolade og et valentinsdags-kort er vist de største klassikere.

Symboler

Det er næsten overflødigt at nævne, hvilke symboler, der er knyttet til Valentinsdag; Det er selvfølgelig hjertet.

Mad

Der er ikke nogle bestemte madvarer, retter eller måltider, der er særligt knyttet til Valentinsdag, så der er rig mulighed for, at man som par skaber sine egne traditioner. Det samme gør sig gældende for både sange, historier og folketro.

Sange

Folketraditioner og Overtro

Fortællinger om højtiden

Moderne traditioner og fortolkninger

Som med mange andre traditioner, kritiseres Valentinsdag for at være for tungt kommercialiseret, for gammeldags og for overflødig.

De, der har dømt dagen overflødig vil sige at “Vi behøver ikke en særlig dag for at udtrykke vores kærlighed”. Det synes jeg er ærgerligt. Vi har særlige dage til at udtrykke alt muligt, og netop det at vi har en særlig dag, gør at vi rent faktisk får det ud – især i et parforhold, hvor der ofte går “hverdag” i den, er det dejligt at kunne glæde sig til en fælles højtid sammen, om det så er Valentinsdag eller “årsdag”.

Nogen mener, at der findes en hel “anti-valentinsdag” bevægelse, hvor virksomheder har (ironisk nok) kommercialiseret produkter med anti-budskaber, såsom kort, kaffekopper og trøjer med ironiske citater. Måske står Valentinsdag netop for skud, fordi der ikke findes så mange nagelfaste traditioner og ritualer omkring dagen.

Det er nok med Valentinsdag som med kærlighed. Den lever for de elskende par, og overlever på håb og drømme. Og så gør det ikke så meget, at der ikke er så mange traditioner. For størst af alt er kærligheden.

 

Christiane

Traditions manifest

Hverdagsmagi i moderne indpakning

Hvad vil du give videre til dine børn? Vil du gerne give dem familiens traditioner og minder med på deres vej, men aner ikke hvor du skal starte henne? Svaret er ikke at tilføje mere til din to-do-liste eller at sammenligne din familie med alle de overvældende idéer på sociale medier. Vores liv fortjener ægte opmærksomhed. 

Hos Mindemageriet vil jeg gerne  inspirere dig til at

1

Skabe familiebånd

Bliv inspireret til at skabe stærke rødder og familiebånd gennem små og store traditioner og højtider, i og udenfor hjemmet

2

Skabe tid

Få gode husgeråd til at skabe tid til at fejre årstider, højtider, livets gang – og putte mere hverdagsmagi ind i dagligdagen

3

Skabe minder

Opdag, hvordan du kan gemme minde og passe på fortiden, som en ægte mindemagerske – uden at det bliver overvældende.