Mortens aften

10.november

Årets gang er en artikelserie, der sætter fokus på de højtider og traditioner, vi fejrer i Danmark. I dette opslagsværk får du et overblik over højtiderne, og de forskellige elementer, ritualer og symboler de består af. 

Artiklens indhold

Hvornår er det Mortens aften?

Det er Mortens aften d. 10.november, og Mortens dag d. 11.november

Historien om Mortens aften

Morten hed i virkeligheden Martin – og i 300-tallet var han biskop af Tours, en by i Loire-dalen i Frankrig. D. 11.november er datoen for hans begravelse.

Martin gjorde ikke meget væsen af sig – han blev munk og forfulgt i sit hjemland Ungarn, så han flugtede til Gallien, hvor rygtet om den fromme munk spredte sig til Tours. Borgerne i Tours ville vælge ham som biskop. Det ønskede Martin ikke, og borgerne må jo ligefrem have jagtet ham, for han måtte gemme sig i en gåsesti.

Desværre skræppede gæssene op og afslørede Martin, som måtte påtage sig hvervet som biskop. Den ellers så rolige munk – og biskop – bestemte efter den hændelse, at alle hustande skulle slagte og spise mindst én gås på denne dag hvert år.

Historien kom til Danmark i 1616 – og her faldt den ganske heldigt sammen med slagtesæsonen for gæs. Det var meget eksklusivt at spise gæs, og det har også været en stor fugl (op til 6 kg.) til en lille familie, så derfor blev den skiftet ud med en and.

Højtidens traditioner

I Danmark fejrer vi ikke længere Martin, som helgen. Men mange restauranter har særlige Mortens Aften menuer. Og det er en fast tradition i mange familier at starte julemads-sæsonen med and og jule-tilbehør. Så selvom der er tale om en lille tradition, der nemt kan gå i glemmebogen, er det også en fin start på julens forberedelser.

I Tyskland og Frankrig fejres dagen ofte med optog. Disse lande har lange, stolte vintraditioner – og Martin var netop beskytter af vin. I Tyskland er det især en kendt og populær tradition at gå lanterneoptog

Symboler

Gæs og ænder – og lanterner.

Mad

And med juletilbehør

Sange

Folketraditioner og overtro

Fortællinger om højtiden

Moderne traditioner og fortolkninger

Børnehaver og institutioner med tyske rødder, som vores Rudolf Steiner institutioner, fejrer i dag fortsat Morten med lanterneoptog og danske udgaver af tyske sange, noget som nogle kirker har kopieret. https://www.folkekirken.dk/aktuelt/nyheder/kirker-fejrer-mortensaften-med-lanterneoptog-og-andesteg

Børnene laver deres egen lanterne, og om aftenen mødes man i skoven og går tur med sin lanterne, mens man synger ”Her går jeg med min lanterne, her går min lanterne med mig”. Det kan være at Morten Vægter hører sangen og kommer forbi med sin sæk fuld af sol, måne og stjerne kager, som hans kone har bagt.

At Morten Bisp blev til Morten Vægter skyldes efter sigende, at han var et lys blandt folket – og en vægter er ham der tænder lys i gaderne, når det bliver mørkt.

Kilder

https://www.kristendom.dk/indf%C3%B8ring/derfor-fejrer-vi-mortensaften
https://www.kristendom.dk/indf%C3%B8ring/10-ting-vide-om-morten-ham-med-mortensaften
https://www.kristeligt-dagblad.dk/liv-sans/derfor-er-mortensaften-saa-lille-en-tradition-i-danmark

Christiane

Traditions manifest

Hverdagsmagi i moderne indpakning

Hvad vil du give videre til dine børn? Vil du gerne give dem familiens traditioner og minder med på deres vej, men aner ikke hvor du skal starte henne? Svaret er ikke at tilføje mere til din to-do-liste eller at sammenligne din familie med alle de overvældende idéer på sociale medier. Vores liv fortjener ægte opmærksomhed. 

Hos Mindemageriet vil jeg gerne  inspirere dig til at

1

Skabe familiebånd

Bliv inspireret til at skabe stærke rødder og familiebånd gennem små og store traditioner og højtider, i og udenfor hjemmet

2

Skabe tid

Få gode husgeråd til at skabe tid til at fejre årstider, højtider, livets gang – og putte mere hverdagsmagi ind i dagligdagen

3

Skabe minder

Opdag, hvordan du kan gemme minde og passe på fortiden, som en ægte mindemagerske – uden at det bliver overvældende.