Mindemageriet

Mors Dag

08.maj

Årets gang er en artikelserie, der sætter fokus på de højtider og traditioner, vi fejrer i Danmark. I dette opslagsværk får du et overblik over højtiderne, og de forskellige elementer, ritualer og symboler de består af. 

Artiklens indhold

Hvornår er det Mors dag?

I Danmark er det altid Mors Dag den 2. søndag i maj. Sådan har det været siden 1929, da dagen blev markeret første gang. Det er samme dag, man fejrer Mors Dag i USA, mens vores nabolande Sverige og Norge fejrer det på andre dage.

Historien om Mors dag

Mors dag er i kernen en amerikansk højtid – men det er ikke en kommercielt opfundet begivenhed. I stedet er dagen startet som mindehøjtidelighed for moderen til Anna Jarvis i 1907, og allerede året efter blev det en højtidelighed til ære for alle mødre og for deres gerninger for familien. Den amerikanske præsident udråbte dagen til helligdag i 1914.

Den første gang Mors Dag blev markeret i Danmark var søndag den 12. maj 1929, på en blomsterudstilling i Forum i København. En dansk mand, og tidligere soldat, lærte skikken at kende under en rejse til USA. Han tog højtiden med hjem til Danmark, og via en dansk-amerikansk soldaterforening stiftede man ‘Kommiteen for Moders Dag” der samlede penge ind til velgørende organisationer.

Højtidens traditioner

Mor får blomster af familiens øvrige medlemmer, både børn og partner.

Symboler

Anna Jarvis besluttede også, at den hvide nellike skulle være Mors Dags særlige blomst. Den hvide nellike symboliserer nogle af moderskabets smukke dyder som trofasthed, barmhjertighed og kærlighed – hvis man spørger Jarvis.

Mad

Der er ikke nogle særlige madtraditioner knyttet til Mors dag, men det er selvfølgelig oplagt at lave mors livret.

Sange

Folketraditioner og overtro

Fortællinger om højtiden

Moderne traditioner og fortolkninger

Kilder:

https://natmus.dk/historisk-viden/temaer/fester-og-traditioner/mors-dag/starten-paa-mors-dag/
https://interflora.dk/mors-dag

Christiane

flere artikler

Arkiv for Minder

Santa Lucia

Tidspunkt: d. 13.december Baggrund: Traditioner: Symboler: Mad: Sange: Historier: Folketro: Moderne traditioner og fortolkninger:

Læs mere »

historien

Om Mindemageriet

En traditionsnørd, der drømmer om at blive gift med julemanden, og bruge hver dag på at dvæle ved fortiden…

Drop Shipping

Photography

Photography

Horticulture