Galette des Rois eller på dansk, Kongekage, er en tærteformet kage med mandelremonce, der gemmer på en mandel, tørret bønne eller en lille figur – ligesom vi kender fra Ris ala mand. Den, der finder skatten i kagen, får kongekronen på og bliver konge for en dag.
Kagen serveres til Helligtrekongers aften og nydes i skæret af det trearmede kongelys, måske sammen med de sidste julekager.
Galette des Rois - Kongekage
Forberedelse: 20 min.
Bagetid: 25 min.
Total: 45 min.
Antal: 12 serveringer
Ingredienser
Opskrift
Ingredienser
Til kagefyldet
- 150 g mandelmel
- 150 g sukker
- 3 æg
- 100 g blødt smør
- 1 tsk Vaniljeekstrakt
Til kagen
- 2 plader Færdiglavet butterdej
- 1 hel mandel eller bønne
- 1 æg
- 20 g råsukker eller perlesukker
Opskrift
- Alle ingredienser røres sammen med håndmixer eller håndkraft. Massen skal være samlet, men ikke overrøres, da den så skiller.
- Mandelmassen kan sagtens laves dagen før og opbevares i køleskabet til brug.
- Skal kagen samles med det samme, bør massen hvile 20 min i køleskab. Så er den lettere at arbejde med.
- Tænd ovnen på 180 grader
- Rul butterdejen ud og skær to skiver ud på ca. 25-30 cm i diameter
- Læg den ene skive på en bageplade med bagepapir. Fordel et jævnt lag mandelcreme, efterlad en kant på ca 3 cm hele vejen rundt.
- Hvis du ønsker at putte en tørret bønne eller manden i, kan du gøre det på dette tidspunkt. Du skal bare putte den i mandelcremen. Pensl lidt af det sammenpiskede æg over kanten.
- Læg den anden butterdejsskive ovenpå fyldet, og pres kanterne med en gaffel for at forsegle kagen.
- Brug en skarp kniv til at skære et dekorativt mønster ind i det øverste lag uden at skære igennem til mandelfyldet. Pensl kagen med det resterende sammenpiskede æg
- Sæt i ovnen. Kagen skal sammenlagt have 25-30 minutter
- Efter 15 minutter tages kagen ud, og drysses med råsukker eller perlesukker og sættes tilbage i ovnen igen
- Bag kagen 10-12 minutter mere, til den er gylden og gennembagt.
- Lad den køle i 20 minutter men servér den mens den stadig er lun